Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Zenuwpijn

In ongeveer 10%  van de mensen met rugpijn is een medisch probleem de oorzaak van de pijn, zoals bijvoorbeeld een breuk, ontsteking, ischias, hernia of een vernauwing van het wervelkanaal.

 • Ischias

  De zogenoemde ischias-zenuw verlaat het wervelkanaal net boven de billen en loopt via de bil naar het been. Pijn in het verloop van de zenuw wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking die de zenuw irriteert of door een hernia. De stekende, soms zeurende pijn neemt dezelfde route als de zenuw.

  Hernia

  Een hernia ontstaat doordat een tussenwervelschijf gaat vervormen of scheuren en zo een uitstulpsel vormt dat op een zenuw kan drukken. Dit kan naast nek- of rugpijn vooral pijn of tintelingen in een been of in een arm geven. Soms is er bij een hernia alleen sprake van krachtsverlies of verlies van gevoel in een deel van het been of de arm. Uit onderzoek blijkt dat een hernia in verreweg de meeste gevallen vanzelf verdwijnt. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam zelf opgeruimd..

  Wervelkanaalstenose

  Een vernauwing van het wervelkanaal oftewel stenose kan ontstaan als een wervel van zijn plek gaat schuiven of van vorm verandert (bijvoorbeeld door artrose). De zenuwen kunnen dan bekneld raken en dat kan pijn in de rug of pijn en krachtsverlies in een of beide benen veroorzaken.

 • Klachten passend bij een irritatie of compressie van de zenuw

  • Pijn in een bil of been
  • Pijn is een scherpe pijn
  • Het been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen
  • Soms ook pijn in de onderrug, maar de beenpijn is meestal erger
  • Bepaalde houdingen kunnen de pijn erger maken (bijv. bukken)
  • Soms ontstaat er meer pijn bij hoesten, niezen of persen.
  • Soms is er minder kracht in het been of arm
  • Soms is er minder gevoel in het been of arm
 • De diagnose kan door een huisarts of fysiotherapeut vaak al worden gesteld op basis van uw verhaal in combinatie met lichamelijk onderzoek. Het kan soms nuttig zijn om aanvullend onderzoek in de vorm van röntgenfoto’s of een MRI-scan te verrichten.

 • Blijf zoveel mogelijk in beweging met activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en traplopen. U hoeft niet te wachten met werken of bewegen tot de pijn verdwenen is. Bedrust is dan ook uit den boze of alleen als het echt niet anders kan. Stilzitten, liggen of verkeerd tillen kunnen namelijk uw herstel belemmeren. Een goede algemene conditie in de vorm van uithoudingsvermogen en spierkracht is belangrijk om te blijven functioneren met uw pijn en (nieuwe) rugklachten te voorkomen. Wanneer u het lastig vindt om de geschikte lichaamsbeweging te vinden, helpt Maastricht Sport u graag! In de vorm van een compleet sport- en beweegaanbod verzorgen zij dagelijks activiteiten. Komt u er zelf niet uit of krijgt u meer last van uw rug? Neem dan contact op met uw huisarts.

 • Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen. Meer informatie over de route die u kunt volgen vindt u hier.

  In samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden en patiënten is een  keuzetabel ontwikkeld waar veel behandelopties in beschreven staan. Deze keuzetabel vindt u hier.

  Huisarts 

  U kunt met rugklachten altijd terecht bij uw huisarts. Uw huisarts zal luisteren naar uw verhaal en de rug onderzoeken. Er zal een gesprek plaatsvinden waarin de huisarts u advies geeft. Eventueel kan de huisarts u doorverwijzen naar de juiste zorgverlener. Denk hierbij aan een fysiotherapeut of lifestylecoach. Mochten de klachten uw slaap hinderen, dan kan de huisarts tijdelijk pijnstillers voorschrijven. Mocht het nodig zijn dan kan de huisarts u doorverwijzen naar de Stadspoli voor een consult met een medisch specialist van het Beweeghuis (in dit geval een orthopeed of pijnspecialist).

  Fysiotherapeut

  Nadat de fysiotherapeut met u in gesprek is gegaan en een lichamelijk onderzoek heeft uitgevoerd zal hij/zij een oefenprogramma voor u opstellen. Dit programma zorgt voor versterking van uw buik- en rugspieren en verbeterd de stabiliteit van de rug. De fysiotherapeut stelt de behandeling op uw wensen van activiteiten af en werkt volgens de laatste behandelrichtlijnen en onderzoeken. Een afspraak maken bij de fysiotherapeut kan direct en zonder verwijzing. Hier vindt u een overzicht van de fysiotherapeuten die bij het Rug-netwerk zijn aangesloten.

  Medisch specialist

  De medisch specialist op de Stadspoli zal uw klachten bespreken en naar uw belemmeringen kijken. Samen bespreekt u de behandelingen die u al heeft gehad. Ook wordt geëvalueerd of deze behandelingen hebben geholpen en waar nog verbetering in zit. Aanvullend onderzoek in de vorm van een röntgenfoto of MRI-scan kan plaatsvinden. Er wordt altijd eerst gekeken of het mogelijk is de rug zonder operatie te behandelen. Hiervoor zijn bewegen in groepsverband (Maastricht Sport), specifieke fysiotherapie, revalidatieprogramma’s, een ondersteunend korset of medicijnen de opties. Wanneer blijkt dat deze niet helpen kan er voor een kleine groep patiënten gekozen worden voor een operatie. Enkel bij uitvalsverschijnselen van de zenuw of aanhoudende hevige pijn kan operatieve behandeling overwogen worden Als u meer rugpijn dan beenpijn heeft, heeft een operatie vaak weinig meerwaarde.

  • Meer informatie over het lumbosacrale radiculair syndroom vindt u hier of hier.
  • Een keuzehulp voor het vinden van een behandeling die bij u past vindt u hier.
  • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.
Sluit de enquête