Gezonde voeding

Gezond eten geeft energie! Door goed te eten krijgt u de voedingsstoffen binnen die uw lichaam nodig heeft. U voelt u zich fitter en heeft een kleinere kans op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Gezonde voeding bestaat uit de goede koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ook is het belangrijk voldoende te drinken.

Een gezond voedingspatroon heeft de volgende producten:

gezonde voeding
Meer informatie
    • Zorg voor kleur op uw bord. Eet elke dag 250 gram groente en 2 stuks fruit. Voldoende groente en fruit verlagen het risico op hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker.
    • Zorg voor afwisseling. Probeer regelmatig een groente of fruit die u niet kent of niet vaak eet. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Houdt u niet zo van groente en fruit? Pers eens een sapje van groente en/of fruit. Dat is bijna net zo gezond, er zitten minder vezels in en geeft minder snel een vol gevoel.

    Op de website van het Voedingscentrum vindt u tips over het (meer) eten van groente en fruit.

  • Volkoren producten zijn rijk aan koolhydraten, voedingsvezels en verschillende vitaminen. Ze zorgen ook sneller voor een verzadigd gevoel zodat u minder eet. Kies daarom voor volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

    Let op: kijk bij verpakt brood op het etiket of het echt volkoren is. Veel bruine broden zijn donkerder gemaakt met moutextract of gekaramelliseerde suiker en dus niet gezond. Eet weinig producten gemaakt van witte tarwebloem, zoals witbrood, koekjes, biscuits en zoutjes.

    Op de website van het Voedingscentrum vindt u informatie over soorten brood, graanproducten en aardappelen en hoeveel u hiervan nodig heeft.   

  • Eet wekelijks peulvruchten zoals bruine bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten. In peulvruchten zit eiwit, veel voedingsvezel, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Bij het Voedingscentrum vindt u voorbeelden van hoeveel en welke soorten peulvruchten u nodig heeft

  • Kies vaker producten met gezonde (onverzadigde) vetten zoals olijfolie, halvarine, vette vis en noten. Laat producten met ongezonde vetten (verzadigde vetten en transvetten) zoals koekjes, chips, snacks, worst of salami zoveel mogelijk staan. Het soort vetten dat u eet is belangrijker dan de hoeveelheid vetten. Wilt u op uw gewicht letten? Eet dan van alle vetten minder. Zuivel (melk, yoghurt, kaas) kunt u gewoon gebruiken. Het houdt u gezond.

    Bij het voedingscentrum vindt u meer informatie over de verschillende soorten vetten en vetrijke producten. 

  • U heeft maximaal 6 gram zout per dag nodig. De meeste mensen eten ongemerkt te veel zout. Bijna alle voedingsmiddelen hebben vanzelf al een beetje zout. Zout toevoegen is daarom niet nodig.

    Kies zo veel mogelijk voor andere smaakmakers, zoals (verse) kruiden en specerijen. Voorbeelden zijn:

    • Groene kruiden, zoals basilicum, bieslook, dille, lavas, tijm, oregano, peterselie, rozemarijn.
    • Specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper.
    • Andere smaakmakers zoals gember, koriander, ui, knoflook, mosterdzaad en citroen.
    • Geroosterde zaden en pitten, zoals pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten.

    Let op: er zit vaak veel zout in kant-en-klare maaltijden, sauzen en snacks. Vergelijk de etiketten en kies de maaltijd met het minste zout.

    Bij het voedingscentrum vindt u meer informatie over hoeveel zout u mag eten en in welke producenten allemaal zout zit.

  • Drink elke dag tussen de 1,5 en 2 liter water. Genoeg drinken is onder meer belangrijk voor de werking van uw darmen.

    Weet u niet of u genoeg drinkt? Houd het eens een dagje bij en schrijf op wat u drinkt.  Is dat minder dan 1,5 liter? Begin de dag met een extra glas versgeperst fruit of drink 's middags een extra kop thee. Kies voor water, thee en koffie zonder suiker of voor melk.

    • Kies bij thee voor groene of zwarte thee en drink gefilterde koffie (filterkoffie, koffiepads, oploskoffie).
    • Drink geen of weinig dranken met suiker, zoals vruchtensap, frisdrank, chocomel of sportdrank met toegevoegd suiker.

    Als u sport of meer beweegt, drink dan meer.

    Geen alcohol is het beste voor uw gezondheid. Zelfs elke dag één glas is niet goed voor uw gezondheid. Wilt u toch drinken? Beperk het dan tot maximaal enkele dagen per week één glas per dag. Drink ten minste twee dagen in de week géén alcohol. Zo voorkomt u dat het drinken een gewoonte wordt.

    Bij het voedingscentrum vindt u meer informatie over wat u per dag moet drinken.

  • Om uw lichaam te voeden met alle voedingsstoffen zijn drie maaltijden een goede basis. Neem niet vaker dan vier keer een gezonde snack tussendoor zoals:

    • Rauwkost, zoals bloemkoolroosjes, kerstomaatjes, komkommer, radijs, bleekselderij en wortel.
    • Een stukje fruit.
    • Een handje ongezouten noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen. In noten zit veel vet, maar wel het goede soort vet.

    Bron

  • Kijk dan eens op deze websites:

Sluit de enquête