We zien dat mensen met beweegklachten die in verschillende sociaaleconomische klassen zitten, verschillen in gezondheid hebben. Mensen met een lager inkomen en/of een lager opleidingsniveau bewegen vaak minder en hebben vaker last van klachten aan het bewegingsapparaat. Tegelijkertijd is beweegzorg niet altijd toegankelijk voor mensen met een lager inkomen, omdat deze zorg niet altijd vergoed wordt. Het kan ook moeilijk zijn om de juiste zorg te krijgen als iemand niet goed weet hoe het werkt in de zorg, als iemand moeite heeft met lezen en schrijven, of als er culturele verschillen zijn. Daarnaast speelt bij mensen met beweegklachten goed kunnen bewegen en mobiel zijn een belangrijke rol.
-
- Mensen met een lager inkomen of opleidingsniveau bewegen vaak minder en ervaren beweegzorg als minder toegankelijk.
- Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen hoe we de beweegzorg voor iedereen toegankelijker kunnen maken.
- In dit onderzoek gaan we in gesprek met mensen met een lager inkomen of opleidingsniveau om de onderzoeksvraag te beantwoorden.
-
We willen belemmeringen en behoeftes achterhalen die mensen met beweegklachten en een lager inkomen of opleidingsniveau ervaren bij het gebruik maken van beweegzorg. Zo kunnen we de begeleiding en zorg binnen het Beweeghuis beter afstemmen op de behoeftes van alle mensen met beweegklachten.
-
In dit project worden interviews gehouden met mensen met beweegklachten en een lager inkomen of lager opleidingsniveau. Mensen met een lager inkomen of opleidingsniveau die gebruik hebben gemaakt van het Beweeghuis worden uitgenodigd om deel te nemen. Uit de interviews met deze patiënten komen verschillende belemmeringen en behoeftes naar voren die mensen ervaren als ze gebruik maken van beweegzorg. De uitkomsten van dit project worden vervolgens vertaald naar concrete adviezen voor verbetering van de zorg binnen het Beweeghuis.
-
Projectleider
Dr. E.R.C. Janssen (esther.janssen@mumc.nl)
Team
Dennis Rietjens, BSc
Dr. Tim Boymans
Dr. Brenda Berendsen, Maastricht UniversitySubsidieverstrekker
Stichting Annafonds | NOREF
Samenwerkingspartners
Pharos – Expertisecentrum – Gezondheid en kwaliteit van zorg voor iedereen
Afdeling bewegingswetenschappen, Maastricht UniversityTijdspad
November 2022 – September 2023
