Onze werkwijze

Het Beweeghuis is een zorgnetwerk speciaal voor mensen met beweegklachten in de regio Maastricht-Heuvelland. Hierbij zijn alle huisartsen in regio Maastricht-Heuvelland, medisch specialisten voor beweegklachten van het Maastricht UMC+, beweegcoaches van Maastricht Sport en een groot deel van de fysiotherapeuten in regio Maastricht-Heuvelland aangesloten. 

Op deze pagina leest u bij wie u waar u als eerste naar toe kunt en wie u verder nog kunnen helpen met uw beweegklachten. Welke kosten uw zorgverzekeraar vergoedt, vindt u hier. Hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een afspraak met een zorgverlener leest u hier

pictogram beweeghuis
Bij wie kunt u als eerste terecht?

U kunt altijd naar uw huisarts voor het bespreken van uw beweegklachten. Voor een afspraak met de medisch specialist op de Stadspoli heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. 

Weet u zeker dat de fysiotherapeut u kan helpen met uw klachten? Maak dan meteen een afspraak bij de fysiotherapeut. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Als u twijfelt raden wij aan eerst contact op te nemen met uw huisarts.

Het is afhankelijk van uw verzekering of uw verzekeraar de kosten van uw bezoek aan de fysiotherapeut vergoedt. Meer informatie over vergoedingen vindt u hier.

 • U heeft beweegklachten en gaat eerst naar uw huisarts. Na uw verhaal en een lichamelijk onderzoek beoordeelt de huisarts uw klachten. Hij/zij bekijkt samen met u of verder onderzoek en/of behandeling nodig is.

  Er zijn drie mogelijkheden:

  Huisarts pictogram
  1. In veel gevallen kan uw huisarts u zelf helpen. Bijvoorbeeld met een duidelijk beweegadvies, medicatie of het geven van een spuit.
    
  2. Uw huisarts verwijst u door naar een fysiotherapeut voor de behandeling van uw beweegklachten. Heeft u rug- of knieklachten en helpt een fysiotherapeutische behandeling? Dan kiest u een fysiotherapeut die actief is binnen het Rug, Schouder of Knie Netwerk.
    
  3. Is beoordeling van een specialist nodig? Dan stuurt uw huisarts u door naar de Stadspoli voor een afspraak met een medisch specialist van het Maastricht UMC+. De medisch specialisten hebben ieder een eigen specialisatie binnen de beweegzorg, denk aan een orthopeed, reumatoloog of revalidatiearts. Voor de Stadspoli heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

  Contact

  Neem voor bovenstaande mogelijkheden eerst contact op met uw huisarts.

 • U kunt met beweegklachten direct naar de fysiotherapeut. Heeft u rug-, schouder- of knieklachten? Dan kunt u naar een fysiotherapeut die actief is binnen het Rug, Schouder of Knie Netwerk. De fysiotherapeut voert eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit. Daarna zijn er drie mogelijkheden:

  Fysio pictogram
  1. De fysiotherapeut helpt u zelf om uw klachten minder te maken. Hij/zij stelt samen met u een plan met oefeningen op. 
    
  2. De fysiotherapeut stuurt u (terug) naar uw huisarts. Bij twijfel over de diagnose, als hij/zij u onvoldoende kan helpen of als u (pijnstillende) medicatie nodig hebt.
    
  3. De fysiotherapeut stuurt u door naar een beweegcoach van Maastricht Sport. Een beweegcoach helpt u bij het vinden van een leuke vorm van beweging of sport die bij u past. U wordt vervolgens een jaar kosteloos begeleid door de beweegcoach. Wilt u meer weten over Maastricht Sport? Klik dan hier!

  Contact
  U kunt zelf een afspraak maken met de fysiotherapeut. Heeft u rug-, schouder- of knieklachten, dan raden wij u aan een fysiotherapeut te selecteren die actief is binnen het RugSchouder of Knie Netwerk.

U bent doorverwezen naar de medisch specialist op de Stadspoli
 • Vindt uw huisarts meer onderzoek van uw beweegklachten nodig? Dan krijgt u een doorverwijzing naar de Stadspoli. Hier heeft u een afspraak met een medisch specialist van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Soms moet u eerst een röntgenfoto laten maken.

  De medisch specialist op de Stadspoli doet een lichamelijk onderzoek en gaat met u in gesprek. Na het gesprek bespreekt de arts de verschillende opties. Samen maakt u een keuze voor wat er hierna gaat gebeuren. Er zijn vier mogelijkheden:

  specialist pictogram
  1. De medisch specialist geeft u een beweeg- en medicatieadvies. Ook adviseert hij/zij uw huisarts hoe hij / zij u het beste verder kan helpen. U gaat dan terug naar de huisarts voor verdere hulp en begeleiding.
    
  2. De medisch specialist verwijst u door naar een fysiotherapeut voor de behandeling van uw beweegklachten. HHeeft u rug-, schouder- of knieklachten en helpt een fysiotherapeutische behandeling? Dan helpt de medisch specialist u met het kiezen van een fysiotherapeut die actief is binnen het Rug, Schouder of Knie Netwerk.
    
  3. De medisch specialist verwijst u door naar een beweegcoach van Maastricht Sport. Een beweegcoach helpt u bij het vinden van een leuke vorm van beweging die bij u past. De beweegcoach begeleid u kosteloos voor een heel jaar. Wilt u meer weten over Maastricht Sport? Klik dan hier!
    
  4. De medisch specialist verwijst u door naar het ziekenhuis voor onderzoek, behandeling of een operatieve ingreep.
  Contact

  Voor een afspraak met een medisch specialist op de Stadspoli heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Sluit de enquête