Onze werkwijze

Het Beweeghuis is een zorgnetwerk speciaal voor mensen met beweegklachten in de regio Maastricht-Heuvelland. U heeft eenvoudig toegang tot het Beweeghuis, alle huisartsen in regio Maastricht-Heuvelland zijn er namelijk bij aangesloten. Dit geldt ook voor alle medisch specialisten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ met specifieke expertise op het gebied van beweegklachten, de beweegcoaches van Maastricht Sport en een groot deel van de fysiotherapeuten in regio Maastricht-Heuvelland.

Op deze pagina leest u bij wie u als eerste terecht kan en wie u verder nog kunnen helpen met uw beweegklachten. Welke kosten uw zorgverzekeraar vergoedt, vindt u hier. Hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een afspraak met een zorgverlener leest u hier

pictogram beweeghuis
Bij wie kunt u als eerste terecht?

U kunt altijd bij uw huisarts terecht voor het bespreken van uw beweegklachten. Voor een eventuele afspraak met de medisch specialist op de Stadspoli heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

Bent u ervan overtuigd dat de fysiotherapeut u kan helpen met uw klachten, dan kunt u meteen een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Als u twijfelt raden wij aan eerst contact op te nemen met uw huisarts.

Of uw verzekeraar de kosten van uw bezoek aan de fysiotherapeut vergoedt, is onder meer afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Meer informatie over vergoedingen vindt u hier.

 • U heeft beweegklachten en brengt eerst een bezoek aan uw huisarts. Na uw verhaal en een lichamelijk onderzoek beoordeelt de huisarts de aard en ernst van uw klachten en bekijkt samen met u of verder onderzoek en/of behandeling nodig is.

  Er zijn drie veelvoorkomende mogelijkheden:

  Huisarts pictogram
  1. In veel gevallen kan uw huisarts u zelf helpen. Bijvoorbeeld met een duidelijk beweegadvies, het voorschrijven van medicatie of het geven van een injectie.
    
  2. Uw huisarts verwijst u door naar een fysiotherapeut voor de behandeling van uw beweegklachten. Heeft u rug- of knieklachten en baat bij een fysiotherapeutische behandeling, dan kan de huisarts u helpen met het selecteren van een fysiotherapeut die actief is binnen het Rug- of Knie-netwerk.
    
  3. Is nadere beoordeling van uw beweegklachten nodig, dan verwijst uw huisarts u door naar de Stadspoli voor een afspraak met een medisch specialist van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. De medisch specialisten hebben ieder een eigen specialisatie binnen de beweegzorg, denk aan een orthopeed, reumatoloog of revalidatiearts. Voor de Stadspoli heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

  Contact
  Neem voor bovenstaande mogelijkheden eerst contact op met uw huisarts.

 • U kunt met beweegklachten direct terecht bij de fysiotherapeut. Heeft u rug- of knieklachten, dan raden wij u aan een fysiotherapeut te selecteren die actief is binnen het Rug- of Knienetwerk. De fysiotherapeut voert eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit om de aard en ernst van uw klachten te bepalen. Er zijn vervolgens drie mogelijkheden:

  Fysio pictogram
  1. De fysiotherapeut helpt u zelf om uw klachten te verlichten of te verhelpen. Hij/zij stelt samen met u een plan op, rekening houdend met uw wensen en doelen. Hij/zij kan u advies en/of oefeningen geven, en zo nodig manuele technieken toepassen.
    
  2. De fysiotherapeut stuurt u (terug) naar uw huisarts bij twijfel over de diagnose, als hij/zij u onvoldoende kan helpen of als u (pijnstillende) medicatie nodig hebt.
    
  3. De fysiotherapeut verwijst u door naar een beweegcoach van Maastricht Sport. Een beweegcoach helpt u bij het vinden van een leuke vorm van beweging of sport die bij u past. U wordt vervolgens gedurende een jaar kosteloos begeleid door de beweegcoach. Wilt u meer weten over Maastricht Sport? Klik dan hier!

  Contact
  U kunt zelf een afspraak maken met de fysiotherapeut. Heeft u rug- of knieklachten, dan raden wij u aan een fysiotherapeut te selecteren die actief is binnen het Rug- of Knienetwerk.

U bent doorverwezen naar de medisch specialist op de Stadspoli
 • Vindt uw huisarts nadere beoordeling van uw beweegklachten nodig? Dan krijgt u een doorverwijzing naar de Stadspoli voor een afspraak met een medisch specialist van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Meestal krijgt u het verzoek om voorafgaand aan de afspraak een röntgenfoto te laten maken. De medisch specialist op de Stadspoli doet een lichamelijk onderzoek, stelt vragen over uw klachten en beoordeelt de eventuele röntgenfoto. Op basis van het gesprek en uitkomsten van het onderzoek, bespreekt de arts de verschillende opties. Samen maakt u een keuze voor het vervolgtraject. Er zijn vier mogelijkheden:

  specialist pictogram
  1. De medisch specialist geeft u een beweeg- en medicatieadvies en adviseert uw huisarts hoe hij / zij u het beste verder kan helpen. U gaat dan terug naar de huisarts voor verdere hulp en begeleiding.
    
  2. De medisch specialist verwijst u door naar een fysiotherapeut voor de behandeling van uw beweegklachten. Heeft u rug- of knieklachten en baat bij een fysiotherapeutische behandeling, dan helpt de medisch specialist u  met het selecteren van een fysiotherapeut die actief is binnen het Rug- of Knie-netwerk.
    
  3. De medisch specialist verwijst u door naar een beweegcoach van Maastricht Sport. Een beweegcoach helpt u bij het vinden van een leuke vorm van beweging of sport die bij u past. U wordt vervolgens gedurende een jaar kosteloos begeleid door de beweegcoach. Wilt u meer weten over Maastricht Sport? Klik dan hier!
    
  4. De medisch specialist verwijst u door naar het ziekenhuis voor nader onderzoek, behandeling of een operatieve ingreep.
  Contact

  Voor een afspraak met een medisch specialist op de Stadspoli heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Sluit de enquête