Chronische pijn
Chronische pijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Het kan wel veel invloed hebben op uw leven. Bijvoorbeeld hoe u zich voelt en wat u doet, zowel thuis als op uw werk. Hoe uw lichaam, gedachten en omgeving op de pijn reageren kan invloed hebben op hoe u de pijn ervaart en hoe u hiermee omgaat.
-
Hoe reageert uw lichaam op de pijn?
Wanneer u lang pijn heeft, dan kunnen uw zenuwen extra gevoelig worden. De zenuwen sturen dan extra pijnprikkels naar uw hersenen. Ook als er geen duidelijk oorzaak voor deze pijn is. De pijn die u ervaart wordt daardoor heviger, duurt langer of breidt zich uit. Soms kan de pijn dus erger of langer blijven dan verwacht.
Welke gedachten en gevoelens heeft u bij de pijn?
Denkt u dat de pijn schadelijk is of een teken is van een ernstige ziekte? Dan kunt u daar onzeker, angstig en verdrietig van worden. Het kan zijn dat u daardoor sommige activiteiten en werk gaat vermijden. De pijn kan erger worden of blijven door; angst, onrust, spanning, eenzaamheid, zorgen maken en gevoel van hulpeloosheid.
Hoe reageert uw omgeving op de pijn?
Zijn mensen in uw omgeving erg bezorgd? Dat kan uw eigen angst en pijn erger maken. Soms gaat uw omgeving voor u zorgen en hoeft u zelf minder te doen. Dat kan prettig zijn, maar kan u tegen houden activiteiten op te pakken. Aandacht, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn minder maken. Hierdoor lukt het vaak weer beter om zelf activiteiten op te pakken.
-
Klachten bij chronische pijn kunnen zich op verschillende manieren uiten en is voor iedereen anders. Typische klachten die kunnen wijzen op chronische pijn zijn:
- De pijn blijft bestaan terwijl het lichaam allang geheeld zou moeten zijn
- Het gebied dat pijn doet wordt groter
- Verschillende (zelfs heel lichte) bewegingen doen pijn
- Onschadelijke aanrakingen doen pijn
- De pijn verschilt van dag tot dag en van moment tot moment
- De pijn wisselt van plek in het lichaam
- Er is pijn op verschillende plekken in het lichaam
- Behandeling geeft geen of slechts tijdelijk verlichting
- Algehele overgevoeligheid (bijvoorbeeld fel licht, geluiden, etc.)
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
- Afnemende concentratie
-
De huisarts weet dat u chronische pijn heeft door naar u te luisteren en lichamelijk onderzoek uit te voeren. Soms kan het helpen een lichamelijk onderzoek van de gewrichten, pezen en spieren uit te voeren. Ook is het soms nodig om röntgenfoto’s, een echo, een MRI-scan of laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloed, urine) uit te voeren om een diagnose te stellen.
-
Probeer bij uzelf na te gaan wat de pijn voor u betekent. Wordt uw lichaam niet beschadigd? Bedenk dan dat de pijn niet gevaarlijk is. Het heeft weinig zin om naar een oorzaak te blijven zoeken.
Het kan helpen om over gevoelens als angst te praten. Steun door familieleden, uw werkgever of huisarts kunnen enorm helpen. Leg mensen in uw omgeving die ongerust zijn uit dat de klachten geen ernstige oorzaak hebben. Dit zorgt ervoor dat zij minder bezorgd zijn en u zelf ook minder gespannen wordt.
Geven uw klachten problemen op het werk? Bespreek het dan met uw werkgever en neem contact op met de bedrijfsarts. Aanpassingen op het werk kunnen helpen om minder last te hebben van de pijn. Als u toch meer last krijgt of er zelf niet uitkomt? Dan kunt u altijd contact met uw huisarts opnemen.
Een gezonde leefstijl met voldoende afleiding, beweging en ontspanning kan helpen tegen de pijn. Zorg voor beweging en activiteiten verdeeld over de dag. Vindt u het lastig om een geschikte sport te vinden? Of zoekt u een groep mensen om samen mee te bewegen? Maastricht Sport helpt u graag hierbij! Zij verzorgen een compleet sport- en beweegaanbod.
-
Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen om u te helpen met uw chronische pijn. Meer informatie over de route die u kunt volgen vindt u hier.
Huisarts
Samen met uw huisarts bespreekt u de klachten en de invloed op uw leven. Na dit gesprek kan de huisarts u doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of leefstijlcoach. Als het nodig is dan kan de huisarts u doorsturen naar de Stadspoli. Hier heeft u een gesprek met een medisch specialist van het Beweeghuis (in dit geval een reumatoloog). U kunt met pijnklachten altijd naar uw huisarts.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut zal met u een beweegprogramma maken. Zo kunt u, ondanks de pijn, een evenwicht vinden tussen activiteiten en rust. Dit doet hij/zij door eerst met u in gesprek te gaan over de pijnklachten. Samen met de fysiotherapeut bespreekt u activiteiten die belangrijk voor u zijn. U kunt altijd naar een fysiotherapeut.
Medisch specialist
De behandeling van chronische pijn heeft niet als doel de pijn op te lossen. Het gaat erom dat u leert omgaan met de pijn. U zult anders moeten kijken naar pijn. Kijk bijvoorbeeld naar de dingen die belangrijk en waardevol zijn. Ook kan het zijn dat de behandeling zich richt op hoe u reageert op de pijn. Denk hierbij aan het voorkomen van activiteiten omdat u verwacht dat er pijn komt. Hierbij kan een revalidatiearts u helpen.
U kunt alleen naar een reumatoloog of revalidatie arts als de uw huisarts u doorstuurt.