Scheve of stijve grote teen

Hallux valgus betekent scheve (valgus) grote teen (hallux). De teen groeit in de richting van de andere tenen. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de grote teen. De oorzaak van een scheve grote teen is onbekend. U heeft meer kans op een scheve grote teen als: u vrouw bent, het voorkomt in de familie, u ouder dan 65 bent of als u een voetafwijking heeft. 

Hallux rigidus betekent stijve (rigidus) grote teen (hallux). De grote teen is stijf en beweegt moeilijk. Dit ontstaat meestal door artrose. Het onderliggend bot van de grote teen raakt dan overbelast. Er ontstaat nieuwe botaangroei waardoor de teen stijf wordt. Hallux rigidus komt vaker voor ouderen. Soms hebben sporters die vaak springen, tegen een baltrappen of een blessure hebben ook last van een stijve grote teen.

  • Klachten die horen bij een scheve grote teen (hallux valgus0):

    • Pijn aan de grote teen
    • Dikke bult aan de zijkant van de grote teen
    • Grote teen duwt de tweede teen ernaast opzij
    • Moeite met lopen

    Klachten die horen bij een stijve grote teen (hallux rigidus):

    • Pijn of stijfheid aan de grote teen
    • Bult op de bovenkant van de grote teen
  • Uw huisarts weet vaak of u een stijve of grote teen heeft door onderzoek. Soms is een extra onderzoek nodig om een behandeling te kiezen. Dit onderzoek is in de vorm van een röntgenfoto

  • Probeer ondanks de pijn in uw voet en teen in beweging te blijven, maar loop of sta niet te lang. Belangrijk is om schoenen te kiezen die passen bij uw voeten. Over het algemeen zijn dit schoenen met een brede neus en platte hakken. Krijgt u toch meer last van of komt u er zelf niet uit? Dan kunt u altijd naar uw huisarts.

  • Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen om u te helpen met uw voetklachten. Meer informatie over het zorgpad die u kunt volgen vindt u hier.

    Huisarts

    U kunt met voetklachten altijd naar uw huisarts. Uw huisarts luistert naar uw verhaal en voert lichamelijk onderzoek uit. De huisarts geeft u advies en als het nodig is een recept voor pijnstillende medicijnen of zalf. Ook kan hij/zij u doorsturen naar een fysiotherapeut, een podoloog of naar de medisch specialist op de Stadspoli. 

    Fysiotherapeut

    De fysiotherapeut bespreekt de klachten met u en voert een lichamelijk onderzoek uit. Het hangt af van uw klachten of u eerst naar een arts moet. Is dat niet nodig dan start u direct met fysiotherapie. Eerste doel is de pijn in uw voet minder te maken. De fysiotherapeut kiest voor een behandeling die bij u past en die goed aansluit bij uw dagelijkse activiteiten. 

    Medisch specialist

    De orthopeed op de Stadspoli bespreekt de klachten en hoe deze invloed hebben op uw leven. Ook bespreekt hij/zij welke behandelingen u al heeft gehad en of deze hebben geholpen. De medisch specialist kan nog andere behandelingen doen. Dit is een sport- en werkadvies, injectietherapie, aangepaste schoenen of soms een orthese. Deze behandelingen hebben als doel dat u kan blijven doen wat u belangrijk vindt.  

    Als blijkt dat niet-operatieve behandelingen niet genoeg helpt bekijkt de arts of een operatie een goede optie is. De voordelen moeten hierbij wel beter zijn dan de mogelijke risico’s. U kunt alleen naar een orthopeed met een verwijzing van uw huisarts.

  • Meer informatie over hallux valgus/scheve grote teen vindt u hier.

Sluit de enquête