Knieartrose

Knieartrose kan verschillende oorzaken hebben. U heeft een verhoogde kans op knieartrose als u: vrouw bent, overgewicht hebt, knie-belastend werk doet of eerder knieletsel hebt gehad.

  • Klachten die bij knieartrose horen zijn:

    • Pijn bij (het starten van) beweging
    • (Ochtend)stijfheid
    • De knie minder ver kunnen buigen of strekken
    • Schurende, krakende of knarsende geluiden in de knie
    • Instabiel gevoel in de knie
    • Ontstekingen in de knie (warmte, roodheid en zwelling)
    • Pijn in rust (als u al langer artrose heeft)
  • Knieartrose kan door een huisarts vaak al geconstateerd worden door uw verhaal in combinatie met lichamelijk onderzoek. Röntgenfoto’s zijn hiervoor meestal niet nodig.

  • De belangrijkste manieren om artroseklachten te verminderen zijn gewichtsverlies en het ‘slim’ in beweging blijven. Met slim bedoelen we een sport of vorm van beweging die niet belastend is voor de knie en die de bovenbeenspieren versterkt. Denk hierbij aan fietsen, zwemmen of wandelen. Beperk activiteiten die de klachten verergeren. Vindt u het lastig om een geschikte sport of lichaamsbeweging te vinden of zoekt u een groep mensen om samen mee te bewegen? Maastricht Sport helpt u graag hierbij! Zij verzorgen dagelijks een compleet sport- en beweegaanbod. Mocht u toch meer last krijgen van uw knie of komt u er zelf niet uit? Dan kunt u altijd terecht bij uw huisarts.

  • Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen. Meer informatie over het zorgpad die u kunt volgen vindt u hier.

    Huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden en patiënten hebben samen een keuzehulp gemaakt. Hier staan veel behandelopties in. Deze vindt u hier.

    Huisarts

    Uw huisarts gaat met u in gesprek over uw knieklachten en voert een lichamelijk onderzoek uit. Hij/zij geeft u advies en verwijst u misschien door naar een geschikte zorgverlener(s). U kunt doorgestuurd worden naar een fysiotherapeut, diëtist of leefstijlcoach. De huisarts kan u ook een recept voor pijnstillende medicijnen, zalf of wanneer nodig een spuit in de knie geven. Dit zijn tijdelijke oplossingen.

    Als het nodig is dan kan de huisarts u doorsturen naar de Stadspoli. Hier heeft u een afspraak met een medisch specialist van het Beweeghuis (in dit geval de orthopeed). U kunt met knieklachten altijd naar bij uw huisarts.

    Fysiotherapeut

    De fysiotherapeut gaat in gesprek over uw knieklachten en voert een lichamelijk onderzoek uit. Daarna stelt hij/zij een oefenprogramma voor u op. Dit programma maakt uw bovenbeenspieren sterker en verbeterd de sterkte van de knie. Samen met de fysiotherapeut bespreekt u welke activiteiten voor u belangrijk zijn. Hier stelt de fysiotherapeut de behandeling op bij. U kunt zonder verwijzing naar een fysiotherapeut.

    Sinds 2019 valt “fysiotherapie voor artrose van de knie” onder de basisverzekering. Dat betekent dat de behandeling wordt vergoed. Hiervoor heeft u wel een verwijzing van uw (huis)arts nodig. Bekijk hier de fysiotherapeuten van het Beweeghuis. Deze fysiotherapeuten zijn specialist en werken volgens de laatste behandelrichtlijnen en wetenschappelijke inzichten.

    Medisch specialist

    De orthopeed bespreekt de klachten en bekijkt hoe de klachten invloed hebben op uw leven. Ook zal hij/zij met u bespreken welke behandelingen u al heeft gehad en of deze hebben geholpen. Waar nodig kunt u een niet-operatieve behandeling krijgen. Deze behandelingen hebben als doel dat u kan blijven doen wat u belangrijk vindt. De behandeling kan bestaan uit sport- en werkadvies, injectietherapie of soms een brace.

    Als alle behandelingen niet voldoende helpen is een operatie mogelijk. Een operatie houdt dan in dat u een kunstknie krijgt. Alleen als de te verwachten voordelen beter zijn dan de mogelijke risico’s krijgt u een kunstknie. U kunt alleen naar een orthopeed als u een verwijzing van uw huisarts heeft.

    • Meer informatie over knieartrose vindt u hier.
    • Een keuzehulp voor het vinden van een behandeling die bij u past vindt u hier.
    • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.
Sluit de enquête