Klachten van de knieschijf

Patellofemorale pijnklachten zijn klachten achter en rond de knieschijf (patella). De precieze plaats is meestal niet goed aan te wijzen. Deze klachten kunnen vaak langere tijd erg vervelend zijn, maar zijn in het algemeen onschuldig.

Pijn achter de knieschijf komt op alle leeftijden voor, maar vooral in de puberteit. De klachten komen vaker voor bij vrouwen, bij overgewicht en bij veel hurken of knielen. Vaak zijn geen afwijkingen in de knieschijf te vinden en is er geen irritatie rondom de knieschijf. Dit kan het gevolg zijn van overbelasting door bijvoorbeeld veel traplopen, knielen, hurken of fietsen met veel weerstand.

  • Typische klachten die kunnen wijzen op het patellofemoraal pijnsyndroom zijn:

    • Pijn aan de voorzijde van de knie rondom de knieschrijf
    • Pijn is niet op een duidelijke plek aan te wijzen
    • Met name pijn bij traplopen, hurken en lang met gebogen knieën zitten (bijvoorbeeld bij autorijden)
  • De diagnose patellofemoraal pijnsyndroom kan door een huisarts gedaan worden door uw verhaal in combinatie met lichamelijk onderzoek.

  • De klachten gaan over het algemeen na maanden tot jaren vanzelf over. Het is belangrijk dat u weet welke activiteiten de klachten erger maken. U kunt deze dan zo veel mogelijk niet doen. Te veel en te lang rust is ook niet goed. Zorg voor kracht in de bovenbeenspieren. Er zijn veel oefeningen om uw beenspieren sterker te maken op internet. Krijgt u meer last of komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met uw huisarts.

  • Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten. Meer informatie over waar u terecht kunt vindt u hier.

    Huisarts

    Uw huisarts gaat met u in gesprek over de klachten en voert een lichamelijk onderzoek uit. Hij/zij kan u doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of podotherapeut. De huisarts kan u ook een recept voor pijnstillende medicijnen of zalf geven. Dit zijn zijn tijdelijke oplossingen. Ook kan de huisarts een afspraak voor u maken bij een medisch specialist op de Stadspoli (in dit geval een orthopeed). U kunt met knieklachten altijd naar uw huisarts.

    Fysiotherapeut

    De fysiotherapeut zal een oefenprogramma voor u maken nadat hij/zij onderzoek heeft gedaan naar uw klachten. Dit onderzoek is niet alleen lichamelijk, maar ook een gesprek is onderdeel hiervan. Het oefenprogramma bestaat uit oefeningen die uw bovenbeenspieren sterker en steviger maken. Samen kijken jullie naar activiteiten die voor u belangrijk zijn. De behandelig is hierop afgestemd. Een afspraak maken bij de fysiotherapeut kan zonder verwijzing. De fysiotherapeuten binnen het Knie Netwerk werken volgens de laatste behandelrichtlijnen en wetenschappelijke inzichten.

    Medisch specialist    

    Als u naar de stadspoli gaat, heeft u een afspraak met een orthopeed. Hij of zij kijkt ook naar de rest van het been. Een röntgenfoto van de knie sluit vooral andere oorzaken uit. Extra onderzoek is vaak niet nodig voor de diagnose. Een speciale kniebrace kan de klachten minder maken. U heeft een verwijzing van de huisarts nodig voor een afspraak bij de orthopeed.

    • Meer informatie over patellofemorale klachten vindt u hier. 
    • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.
Sluit de enquête