Fibromyalgie
Het is onduidelijk waardoor fibromyalgie ontstaat, maar er zijn wel ideeën over. Eén daarvan heeft te maken met het filteren van prikkels uit de buitenwereld. Hierbij zou deze filter bij mensen met fibromyalgie niet goed werken. Ook de verwerking van pijnprikkels zou anders gaan. De klachten zijn vergelijkbaar met een burn-out door overbelasting van je lichaam.
-
Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:
- Chronische vermoeidheid
- Pijn in de rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van de heupen of aan de binnenkant van de knie
- Pijn is er altijd
- Ochtendstijfheid en na lang zitten of staan
- Krachtverlies van de spieren
- Slaapproblemen
- Stemmingsklachten: angsten, depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, moeite hebben om beslissingen nemen
- Een zwaar gevoel in armen of benen
- Tintelingen in armen of benen
- Branderig of verminderd gevoel in de huid
- Hoofdpijn
- Darmkrampen, buikpijn
- Opgezette vingers
- Meer klachten als temperatuur wisselt of als het koud of vochtig is
-
De reumatoloog weet dat u fibromyalgie heeft door uw verhaal in combinatie met lichamelijk onderzoek. Soms helpt een onderzoek van de gewrichten, pezen en spieren. Ook kan het nodig zijn om röntgenfoto’s te maken of laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloed, urine) uit te voeren. Bij fibromyalgie laten de onderzoeken, zoals bloedtests of röntgenfoto’s geen afwijkingen zien.
-
Het is belangrijk om in beweging te blijven. Als u minder fit bent, kunnen pijn en vermoeidheid erger worden. Ook kan beweging helpen tegen slaapproblemen en somberheid. Maak elke dag een wandeling en probeer te fietsen, tuinieren of zwemmen. Verdeel de activiteiten over de week en zorg voor regelmaat in uw dag.
Als u meer gaat bewegen zal dat in het begin meer spier- en gewrichtsklachten geven. Neem daarom een warme douche of warm bad nadat u actief bent geweest. Ook is het aan te raden op tijd naar bed te gaan en ’s ochtends niet te lang blijven liggen. Probeer gezond te eten en bespreek met mensen uit uw omgeving wat u wel en niet kunt doen.
Vindt u het lastig om de geschikte sport of beweging te vinden? Maastricht Sport helpt u graag hierbij!
-
Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten. Meer informatie over de route die u kunt volgen vindt u hier.
Huisarts
Uw huisarts gaat met u in gesprek over de klachten en voert lichamelijk onderzoek uit. Samen kijken jullie naar de invloed van de pijn heeft op uw leven. Hij/zij kan u doorsturen naar andere zorgverleners. Denk hierbij aan een fysiotherapeut, psycholoog, praktijkondersteuner of leefstijlcoach.
Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. De huisarts kan u iets geven om de pijn en slapenloosheid te verminderen. Als het nodig is kan de huisarts u doorsturen naar de Stadspoli. Hier heeft u een afspraak met een medisch specialist van het Beweeghuis (in dit geval een reumatoloog). U kunt met pijnklachten altijd naar bij uw huisarts.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut bepaalt door uw verhaal of fysiotherapie een optie is. In dat geval stelt hij/zij een beweegprogramma voor u op. Dit programma zorgt ervoor dat u kunt bewegen. Zo kunt u ondanks de pijn een evenwicht te vinden tussen activiteit en rust. Samen kijken jullie naar activiteiten die belangrijk zijn voor u. U kunt altijd naar een fysiotherapeut.
Medisch specialist
Een reumatoloog zal uw klachten met u bespreken en de invloed op uw leven bekijken. De reumatoloog gaat vooral opzoek naar de oorzaak van uw klachten. Reumatische ziektes gaan vaak niet weg. Dat moeten we accepteren. We bieden u binnen die grens de best mogelijke zorg.
Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen. Zo kunt u ondanks de fibromyalgie klachten uw dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk blijven doen. Het hangt af van de klachten waar u naar doorgestuurd wordt. U kunt naar een fysiotherapeut, oefentherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut, of praktijkondersteuner van de huisarts. Soms is een combinatie therapie zoals een revalidatietraject de beste optie. Een revalidatie arts kan u hierbij helpen.
De behandeling van chronische pijn gaat over omgaan met de pijn. U moet kijken naar de dingen die belangrijk en waardevol zijn. Ook kan het zijn dat de behandeling zich richt op hoe u reageert op de pijn. Voorbeelden hiervan zijn: activiteiten niet doen omdat deze pijn doen of het piekeren over de toekomst.
U kunt alleen naar een reumatoloog of revalidatie arts uw huisarts u doorstuurt.