Enkelverzwikking met bandletsel

De enkelbanden zijn sterke peesachtige verbindingen die zorgen voor stevigheid. Letsel aan de banden ontstaat meestal door het omzwikken van de enkel (een enkeldistorsie). Bandletsel kan zorgen voor een verrekking, een gedeeltelijke scheur of een volledige scheur. Meestal zijn de banden van de enkel alleen verrekt.

    • Knakkend geluid wanneer de band scheurt
    • Directe zwelling in de enkel en een blauwe plek
    • Directe pijn in de enkel
    • Enkel voelt niet stevig aan
    • Het is pijnlijk om op de enkel te staan, maar wel mogelijk
  • De huisarts kan de diagnose bandletsel vaak al stellen door te luisteren naar uw verhaal in combinatie met bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Soms is een röntgenfoto nodig om de behandeling te bepalen.

  • Direct na de verstuiking kunt u het beste de enkel hoog leggen en koelen. Een drukverband kan wat stevigheid geven. Probeer kleine stukjes te lopen. Probeer de belasting geleidelijk op te bouwen door steeds grote stappen te maken en verder te lopen, maar begin niet te vlug met sporten. Vindt u het lastig om een geschikte sport of lichaamsbeweging te vinden of zoekt u een groep mensen om samen mee te bewegen? Maastricht Sport helpt u graag hierbij! Het beweegteam van Maastricht Sport verzorgt dagelijks een compleet sport- en beweegaanbod.

    Merkt u dat u de enkel niet kunt belasten of na een tijdje opnieuw last krijgt, ga dan naar uw huisarts of de huisartsenpost.

  • Binnen het Beweeghuis werken de huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen om u te helpen met uw enkelklachten. Meer informatie over het zorgpad die u kunt volgen vindt u hier.

    Huisarts

    U kunt met enkelklachten altijd naar uw huisarts. Uw huisarts bespreekt uw klachten en voert lichamelijk onderzoek uit. De huisarts geeft u advies en als het nodig is een recept voor pijnstillende medicijnen of zalf. Daarnaast kan hij/zij u doorsturen naar een fysiotherapeut of naar de Stadspoli. Op de Stadspoli heeft u dan een afspraak met een medisch specialist.

    Fysiotherapeut

    De fysiotherapeut luistert naar uw verhaal en voert een lichamelijk onderzoek uit. Het kan zijn dat de fysiotherapeut u adviseert om eerst naar een arts te gaan. Is dat niet nodig, dan start u direct met de fysiotherapie. Eerste doel is pijn in de enkel minder te maken. Daarna stelt de fysiotherapeut een oefenprogramma voor u op. Dit maakt uw onderbeenspieren sterker en verbetert de stabiliteit van de enkel. De fysiotherapeut zorgt voor een behandeling die bij u past. 

    Medisch specialist

    De orthopeed op de Stadspoli voert na een gesprek over uw klachten een lichamelijk onderzoek uit. Soms krijgt u een röntgenfoto. Deze sluit afwijkingen aan het bot uit. Het hangt af van de ernst en duur van uw klachten of een MRI-scan nodig is. Door het onderzoek en gesprek kijkt de medisch specialist welke behandeling voor u het beste is. Hij/zij kijkt altijd eerst naar niet-operatieve behandelingen. U krijgt pas een operatie als er meer voordelen dan risico's zijn. U kunt alleen naar een orthopeed met een verwijzing van uw huisarts.

    • Meer informatie over bandenletsel in uw enkel/verstuikte enkel vindt u hier.
    • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.
Sluit de enquête