Enkelinstabiliteit

Enkelinstabiliteit ontstaat meestal als de enkel al vaker verzwikt is en daarbij banden (ligamenten) zijn gescheurd. De banden zorgen samen met de spieren voor stevigheid in de enkel. Als de banden niet sterk genoeg zijn, moeten de spieren extra werken om de stevigheid te houden.

    • Niet stevig of onzeker gevoel in de enkel
    • Regelmatig verzwikken van de enkel
    • Soms pijn en vocht in de enkel
    • Soms een vergrote bewegelijkheid van de enkel
    • Soms spierkracht vermindering in de enkel
  • De huisarts voert onderzoek uit en luistert naar uw verhaal. Daaruit weet hij/zij of u last heeft van enkelinstabiliteit. 

  • Probeer uw voet ‘slim’ in beweging te houden. Kies voor een manier van bewegen die niet meer pijn geeft en de onderbeenspieren sterker maakt. Denk hierbij aan fietsen, zwemmen of wandelen. Doe geen activiteiten die de klachten erger maken.

    Vindt u het lastig om goede lichaamsbeweging te vinden of zoekt u een groep mensen om samen mee te bewegen? Maastricht Sport helpt u graag hierbij! Het beweegteam van Maastricht Sport verzorgt een compleet sport- en beweegaanbod. Krijgt u toch meer last van uw enkel of komt u er zelf niet uit? Dan kunt u altijd naar uw huisarts.

  • Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen om u te helpen met uw enkelklachten. Meer informatie over het zorgpad die u kunt volgen vindt u hier.

    Huisarts

    U kunt met enkelklachten altijd naar uw huisarts. Uw huisarts luistert naar uw verhaal en voert een lichamelijk onderzoek uit. Hij/zij geeft u advies en stuurt u mogelijk door naar een fysiotherapeut of podoloog. De huisarts kan u ook een recept schrijven voor pijnstillende medicijnen of zalf. Mocht het nodig zijn, maakt de huisarts een afspraak voor u bij een medisch specialist op de Stadspoli.

    Fysiotherapeut

    De fysiotherapeut luistert naar uw verhaal en voert een lichamelijk onderzoek uit. U kunt ook eerst naar de arts als de klachten te erg zijn. Start u met fysiotherapie? Dan stelt hij/zij een oefenprogramma voor u op. Dit versterkt de onderbeenspieren en maakt de stevigheid van de enkel beter. U geeft aan welke activiteiten voor u belangrijk zijn, zodat de fysiotherapeut de behandeling daarop kan afstemmen. U kunt altijd naar een fysiotherapeut.

    Medisch specialist

    De orthopeed bespreekt de klachten en bekijkt hoe deze uw leven beïnvloeden. Ook bespreekt hij/zij met u welke behandelingen u al heeft gehad en of deze hebben geholpen. Ook kunt u advies krijgen over niet-operatieve behandelingen waarbij u kan blijven doen wat u belangrijk vindt. De behandeling kan bestaan uit sport- en werkadvies, aangepaste schoenen of soms een brace. 

    U krijgt pas een operatie als alle behandelingen niet of onvoldoende helpen en de voordelen beter zijn dan de risico’s. U kunt alleen naar een orthopeed met een verwijzing van uw huisarts.

Sluit de enquête