Botontkalking

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is een veel voorkomende aandoening van het bot. Hoe ouder we worden, hoe minder de kwaliteit van het bot wordt. Hierdoor is de kans op een botbreuk groter. Ook wervels kunnen breken of inzakken waardoor uw lengte minder wordt en uw rug krom wordt.

U kunt pijn krijgen door de wervelinzakkingen en u kunt moeite hebben om in evenwicht te blijven door de veranderende lichaamshouding. Dit geeft vaak vermoeidheidsklachten, verminderd functioneren en pijn.

    • Van osteoporose zelf heeft u niet veel klachten
    • Als een wervel inzakt, kunt u pijn in de rug krijgen
  • Het is belangrijk om botontkalking (osteoporose) op tijd op te sporen en zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom doen we bij mensen met een verhoogd risico (sommige medicijnen of ziektes) of mensen boven de 50 met een botbreuk een botdichtheid scan. Wij kijken dan of u osteoporose heeft. Een wervelinzakking is lastig vast te stellen. Soms ziet de huisarts dit zelfs over het hoofd. Denkt u dat u een wervelinzakking heeft? Laat dan röntgenfoto’s maken.

  • Het is belangrijk om veel te bewegen en gezond te eten. Ga genoeg naar buiten om vitamine D aan te maken. Voorkom ook dat u valt, zodat u geen bot breekt. Vindt u het lastig of vervelend om de voor u geschikte sport of beweging te vinden? In Maastricht en omgeving helpt Maastricht Sport u graag! Zij verzorgen een compleet sport- en beweegaanbod. Krijg u meer last van uw rug of komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met de huisarts.

  • Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen. Meer informatie over onze werkwijze vindt u hier.  

    Huisarts

    Uw huisarts gaat met u in gesprek en voert een onderzoek uit. Door dit gesprek weet de huisarts of u naar een andere zorgverlener moet. Een fysiotherapeut, lifestylecoach of diëtist kunnen helpen om de klachten te verlichten. Wordt uw pijn niet voldoende minder? Dan kunt u naar de Stadspoli voor een medisch specialist van het Beweeghuis (in dit geval de orthopeed). De huisarts kan u pijnstillers geven. Medicijnen zijn in dit geval een tijdelijke oplossing. Met rugklachten kunt u altijd naar uw huisarts.

    Fysiotherapeut

    De fysiotherapeut maakt een oefenprogramma voor u. Dit programma ontstaat na lichamelijk onderzoek en het bespreken van de klachten. Dit programma zorgt voor versterking van uw buik- en rugspieren, stevigheid van de rug en bespreking van het valrisico. De fysiotherapeut werkt hierbij volgens de laatste behandelrichtlijnen en stelt uw behandeling af op uw wensen. U kunt naar de fysiotherapeut zonder verwijzing. Binnen het Rug Netwerk vindt u verschillende fysiotherapeuten. 

    Medisch specialist

    De medisch specialist kijkt samen met u naar de klachten. Samen kijken jullie of eerdere behandelingen hebben geholpen. Ook kan de medisch specialist bijvoorbeeld een röntgenfoto of scan laten maken. Fysiotherapie of een korset voorkomt een operatie. Als dit niet helpt kan soms een operatie nodig zijn. U krijgt alleen een operatie als de te verwachten voordelen opwegen tegen de mogelijke risico’s.

    • Meer informatie over osteoporose en wervelinzakkingen vindt u hier. 
    • Meer informatie over een gebroken wervel vindt u hier.
    • Een keuzehulp voor het vinden van een behandeling die bij u past vindt u hier. 
    • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.

Sluit de enquête