Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Botontkalking

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is een veel voorkomende aandoening van het bot. Naarmate we ouder worden, wordt de kwaliteit van het bot minder, waardoor de kans op een botbreuk groter is. Ook wervels kunnen breken of inzakken waardoor uw lengte afneemt en uw rug krom wordt.

De wervelinzakkingen kunnen pijn geven en de veranderende lichaamshouding kan ervoor zorgen dat u moeite heeft om in evenwicht te blijven. Dit geeft vaak vermoeidheidsklachten, verminderd functioneren en pijn.

  • Van osteoporose zelf heeft u niet veel klachten
  • Als een wervel inzakt, kan pijn in de rug ontstaan
 • Het is belangrijk om osteoporose vroegtijdig op te sporen en zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom wordt bij mensen met een verhoogd risico (bij bepaalde medicijnen of ziektes) en bij iedereen boven de 50 jaar met een botbreuk een botdichtheid scan gedaan. Er wordt dan gekeken of u osteoporose heeft. De diagnose wervelinzakking is soms moeilijk te stellen door de huisarts, en worden best vaak over het hoofd gezien. Het is dan ook nuttig om bij verdenking röntgenfoto’s te laten maken om te kijken of u daadwerkelijk een wervelinzakking heeft. 

 • Veel bewegen en gezonde voeding zijn belangrijk bij het bestrijden van osteoporose. Veel naar buiten gaan is belangrijk om voldoende vitamine D aan te maken. Daarnaast is het heel belangrijk om te voorkomen dat u valt, u kunt namelijk makkelijk een bot breken. Vindt u het lastig of vervelend om de voor u geschikte sport of lichaamsbeweging te vinden? In Maastricht en omgeving helpt Maastricht Sport u graag! Zij verzorgen dagelijks een compleet sport- en beweegaanbod. Krijg u meer last van uw rug of komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met de huisarts.

 • Binnen het Beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen. Meer informatie over onze werkwijze vindt u hier.  

  Huisarts

  Uw huisarts zal in combinatie met uw verhaal en onderzoek van de rug een gesprek met u aangaan. Vanuit dit gesprek kan de huisarts u adviseren of doorverwijzen naar de geschikte zorgverlener. Een fysiotherapeut, lifestylecoach of diëtist kunnen helpen de klachten te verlichten. Wanneer zij niet (voldoende) uw pijn kunnen verhelpen kunt u doorgestuurd worden naar de Stadspoli voor een medisch specialist van het Beweeghuis (in dit geval de orthopeed). Wanneer de pijn u uit uw slaap houdt kan de huisarts pijnstillers voorschrijven. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Met rugklachten kunt u altijd terecht bij uw huisarts.

  Fysiotherapeut

  De fysiotherapeut kan een oefenprogramma voor u opstellen. Dit programma ontstaat na lichamelijk onderzoek en het bespreken van de klachten. Niet alleen zorgt dit voor versterking van uw buik- en rugspieren en verbetering van de stabiliteit van de rug, ook uw valrisico wordt met u besproken. De fysiotherapeut werkt hierbij volgens de laatste behandelrichtlijnen en stelt uw behandeling af op uw wensen. U kunt bij de fysiotherapeut terecht zonder verwijzing. Er zijn meerdere fysiotherapeuten aangesloten bij het Rug-netwerk. Een overzicht vindt u hier.

  Medisch specialist

  De medisch specialist kijkt samen met u naar de klachten en hoe deze uw dagelijks leven beïnvloeden. Er wordt direct gekeken of eerdere behandelingen hebben geholpen. Aanvullend kan de medisch specialist bijvoorbeeld een röntgenfoto of scan laten maken. Een behandeling zonder operatie kan voorkomen in de vorm van specifieke fysiotherapie of door het gebruik van een korset. Als dit niet helpt kan soms een operatie overwogen worden. Hier wordt pas voor gekozen als de te verwachten voordelen opwegen tegen de mogelijke risico’s.

  • Meer informatie over osteoporose en wervelinzakkingen vindt u hier. 
  • Meer informatie over een gebroken wervel vindt u hier.
  • Een keuzehulp voor het vinden van een behandeling die bij u past vindt u hier. 
  • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.

Sluit de enquête