Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Aspecifieke lage rugpijn

Aspecifieke lage rugpijn, is de meest voorkomende rugpijn. Vijftig tot negentig procent van de volwassenen heeft wel eens deze vorm van rugpijn gehad. De pijn bevindt zich tussen de onderste ribben en de billen en er kan geen specifieke lichamelijke oorzaak worden gevonden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute lage rugpijn (0-6 weken), subacute lage rugpijn (6-12 weken) en chronische lage rugpijn (>12 weken).

  • Pijn tussen de onderste ribben en de billen en kan uitstralen naar één of beide benen
  • Rugpijn is plotseling ontstaan, meestal bij bukken of tillen
  • Pijn wordt minder tijdens beweging
 • Bij patiënten met aspecifieke lage rugpijn worden geen afwijkingen gevonden bij lichamelijk onderzoek. In veel gevallen heeft het maken van röntgenfoto's of MRI-scans weinig zin. De behandeling verandert niet op basis van de foto of MRI scan bij aspecifieke lage rugpijn.

 • Verminder tijdelijk uw activiteiten, maar blijf wel zo veel mogelijk in beweging. Neem zo nodig paracetamol om de pijn wat te verminderen. Wandelen, fietsen, zwemmen, traplopen, alles wat gaat. Neem hooguit 1-2 dagen bedrust als het echt niet anders kan, dit kan namelijk uw herstel belemmeren. U kunt langzaam steeds meer activiteiten oppakken. Het is niet nodig te wachten met werken of sporten tot alle pijn is verdwenen. Een behandeling is meestal niet nodig, maar ga wel na of u uw rug goed gebruikt. Verkeerd tillen of te lang zitten kunnen lage rugpijn veroorzaken. Ook een goede algemene conditie (uithoudingsvermogen en spierkracht) is belangrijk om (nieuwe) rugklachten te voorkomen. Vindt u het lastig of vervelend om de voor u geschikte sport of lichaamsbeweging te vinden of zoekt u een groep mensen om samen mee te bewegen? In Maastricht en omgeving helpt Maastricht Sport u graag! Zij verzorgen dagelijks een compleet sport- en beweegaanbod. Krijgt u meer last van uw rug of komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met uw huisarts.

 • Binnen het beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen. Meer informatie over de route die u kunt volgen vindt u hier.

  Huisarts

  Uw huisarts gaat met u in gesprek over uw rugklachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. In dit gesprek zal de huisarts u adviezen geven en u eventueel verwijzen naar de relevante zorgverlener(s) zoals een fysiotherapeut, diëtist of leefstijlcoach. Tijdelijk kan de huisarts pijnstillers voorschrijven, mochten de klachten bijvoorbeeld zo hinderlijk zijn dat ze u uit uw slaap houden. Medicijnen zijn echter geen blijvende oplossing. Mocht het nodig zijn, dan kan de huisarts een afspraak voor u maken bij een medisch specialist (in dit geval een pijnspecialist of orthopeed) van het Beweeghuis. Echter, bij aspecifieke lage rugklachten is het niet altijd nodig om naar een medisch specialist te gaan. U kunt met uw rugklachten altijd terecht bij uw huisarts.

  Fysiotherapeut

  Uw fysiotherapeut zal een gesprek met u hebben over uw rugklachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Daarna stelt hij/zij een oefenprogramma voor u op dat uw buik- en rugspieren versterkt en de stabiliteit van de rug verbeterd. Samen met de fysiotherapeut bespreekt u welke activiteiten voor u belangrijk zijn.  De fysiotherapeut stemt hier de behandeling op af. U kunt zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Bekijk hier de fysiotherapeuten van het Rug-netwerk die aangesloten zijn bij het Beweeghuis. Deze gespecialiseerd fysiotherapeuten werken volgens de laatste behandelrichtlijnen en wetenschappelijke inzichten.

  Medisch specialist

  Een medisch specialist zal uw klachten met u bespreken en bekijken hoe de klachten uw dagelijks leven beïnvloeden. Ook zal hij/zij met u bespreken welke behandelingen u al heeft gehad en of deze hebben geholpen. Als er al een röntgenfoto van de rug wordt gemaakt dan zal dat voornamelijk zijn om mogelijke andere aandoeningen uit te sluiten. Aanvullend onderzoek zal vaak niet nodig zijn voor het stellen van de diagnose.

  De meeste patiënten kunnen na een onderzoek verder geholpen worden door een fysiotherapeut en/of door de huisarts. Een klein deel van de patiënten wordt doorverwezen voor verder specialistisch onderzoek of behandeling in het ziekenhuis.

  Wanneer de rugpijn langer dan 12 weken blijft bestaan, maar er geen lichamelijke reden wordt gevonden, kijkt de medisch specialist ook naar andere zaken. Angst voor bewegen, gevoelens van somberheid, problemen thuis of op het werk blijken een belangrijke reden dat rugpijn chronisch kan worden. Vandaar het advies: Wees alert op deze zogenaamde psychosociale factoren en blijf zoveel mogelijk in beweging! Langdurige lage rugpijn heeft zelden maar één oorzaak. Vaak is het een combinatie van slijtage, verkeerd bewegen en angst voor bewegen. In en rond de rug werken veel spieren en zenuwen samen en de rug is daardoor gevoelig voor allerlei invloeden. De pijn krijgen we zelden helemaal weg, maar we kunnen de last die u er van ondervindt wel duidelijk verminderen.

  • Meer informatie over aspecifieke lage rugklachten vindt u hier.
  • Meer informatie over langdurige aspecifieke lage rugklachten vindt u hier. 
  • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.

Leefstijl en fysio advies lage rugpijn

Sluit de enquête