Aspecifieke lage rugpijn

Aspecifieke lage rugpijn, is de meest voorkomende rugpijn. Vijftig tot negentig procent van de volwassenen heeft wel eens deze vorm van rugpijn gehad. De pijn bevindt zich tussen de onderste ribben en de billen. Een lichamelijke oorzaak wordt niet gevonden. We maken onderscheid tussen acute lage rugpijn (0-6 weken), subacute lage rugpijn (6-12 weken) en chronische lage rugpijn (>12 weken).
    • Pijn tussen de onderste ribben en de billen en kan uitstralen naar één of beide benen
    • Rugpijn is plotseling ontstaan, meestal bij bukken of tillen
    • Pijn wordt minder tijdens beweging
  • Bij patiënten met aspecifieke lage rugpijn vinden we geen afwijkingen bij lichamelijk onderzoek. In veel gevallen heeft het maken van röntgenfoto's of MRI-scans weinig zin. De behandeling blijft hetzelfde met de foto of scan.

  • Minder tijdelijk uw activiteiten, maar blijf wel zo veel mogelijk in beweging. Neem als het nodig is paracetamol om de pijn wat te minderen. Wandelen, fietsen, zwemmen, traplopen, alles wat gaat. Neem maximaal 1-2 dagen bedrust als het echt niet anders kan. Dit kan namelijk uw herstel tegenhouden. U kunt langzaam steeds meer activiteiten oppakken. Het is niet nodig te wachten met werken of sporten tot alle pijn is verdwenen.

    Een behandeling is meestal niet nodig, maar ga wel na of u uw rug goed gebruikt. Verkeerd tillen of te lang zitten kunnen lage rugpijn veroorzaken. Ook een goede algemene conditie (uithoudingsvermogen en spierkracht) is belangrijk om (nieuwe) rugklachten te voorkomen. Bent u opzoek naar geschikte lichaamsbeweging of een groep om mee te bewegen? In Maastricht en omgeving helpt Maastricht Sport  graag! Zij zorgen voor een compleet sport- en beweegaanbod.

    Krijgt u meer last van uw rug of komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met uw huisarts.

  • Binnen het beweeghuis werken huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten samen. Meer informatie over de route die u kunt volgen vindt u hier.

    Huisarts

    Uw huisarts gaat met u in gesprek over uw rugklachten en voert een lichamelijk onderzoek uit. In het gesprek geeft de huisarts u adviezen kan u doorsturen naar een fysiotherapeut, diëtist of leefstijlcoach. Mochten de klachten u bijvoorbeeld uit uw slaap houden, dan kunt u tijdelijk pijnstillers krijgen. Medicijnen zijn geen blijvende oplossing. Als het nodig is kan de huisarts een afspraak voor u maken bij een medisch specialist. Bij aspecifieke lage rugklachten is het niet altijd nodig om naar een medisch specialist te gaan. U kunt met uw rugklachten altijd naar uw huisarts.

    Fysiotherapeut

    Uw fysiotherapeut zal een gesprek met u hebben over uw rugklachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Dan stelt hij/zij een oefenprogramma voor u op dat uw buik- en rugspieren versterkt. Ook de stabiliteit van uw rug wordt verbeterd. Samen met de fysiotherapeut bespreekt u welke activiteiten voor u belangrijk zijn. De fysiotherapeut stemt hier de behandeling op af. U kunt zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Bekijk hier de fysiotherapeuten van het Rug Netwerk. Deze gespecialiseerd fysiotherapeuten werken volgens de laatste behandelrichtlijnen en wetenschappelijke inzichten.

    Medisch specialist

    Een medisch specialist zal uw klachten met u bespreken. Jullie bekijken samen hoe de klachten uw dagelijks leven beïnvloeden. Ook zal hij/zij met u bespreken welke behandelingen u al heeft gehad en of deze hebben geholpen. Een röntgenfoto wordt gemaakt om aandoeningen uit te sluiten. Extra onderzoek zal vaak niet nodig zijn voor het stellen van de diagnose.

    De meeste patiënten krijgen na het onderzoek hulp van een fysiotherapeut en/of door de huisarts. Een klein deel van de patiënten gaan naar het ziekenhuis voor verder specialistisch onderzoek of behandeling.

    Blijft de rugpijn langer dan 12 weken en is er geen lichamelijke reden? Dan kijkt de medisch specialist ook naar andere zaken. Angst voor bewegen, gevoelens van somberheid, problemen thuis of op het werk kunnen chronisch maken. Let op deze zaken en blijf zoveel mogelijk in beweging! Langdurige lage rugpijn heeft heel af en toe maar één oorzaak. Vaak is het een combinatie van slijtage, verkeerd bewegen en angst voor bewegen. Spieren en zenuwen in de rug werken veel samen. Daardoor is de rug gevoelig voor allerlei invloeden. De pijn krijgen we bijna nooit helemaal weg, maar we kunnen uw last wel minder maken. 

    • Meer informatie over aspecifieke lage rugklachten vindt u hier.
    • Meer informatie over langdurige aspecifieke lage rugklachten vindt u hier. 
    • Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.
Leefstijl en fysio advies lage rugpijn
Sluit de enquête