Zorgprocessen in kaart - Project

Het Beweeghuis heeft als doel om doelmatige zorg te bieden. Doelmatige zorg betekent dat we op een slimme en snelle manier zorg bieden (efficiënt) binnen het Beweeghuis. Ook betekent het dat we de juiste zorg bieden die bijdraagt aan de gezondheid (effectief). Alleen als we doelmatige zorg leveren blijft beweegzorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Soms zijn processen die minder doelmatig. Deze processen proberen we te vinden en te verbeteren om zo de zorg doelmatiger te maken. 

 • Het in kaart brengen van de zorgprocessen van patiënten met Beweegklachten in de 1.5e en 2e lijn en het identificeren van factoren die bijdragen aan efficiëntie van de zorg.

 • In samenwerking met de technische universiteit Hasselt zal de proces data van het MUMC en de Stadspoli worden geanalyseerd door middel van process mining technieken. Door de data op deze manier te analyseren krijgen we inzicht in de efficiëntie verschillen in zorgpaden van patiënten met knie en rugklachten. Daarbij onderzoeken we of er factoren, zoals leeftijd, sociale status of geslacht hier invloed op hebben op de efficiëntie. Met de resultaten van de analyse kunnen inzicht krijgen in inefficiënte processen en deze verbeteren.

 • Projectleider

  Dr. Ir. Rob Vanwersch

  Team

  Ruben Claus, BSc
  Dr. Esther Janssen
  Dr. Niels Martin, TU Hasselt

  Samenwerkingspartners

  Afdeling proces mining, Technische Universiteit Hasselt
  VGZ

  Tijdspad

  Juli 2022 – Juni 2023

  • Doelmatige zorg draagt bij aan toegankelijkheid en betaalbaarheid
  • Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen factoren die van invloed zijn of efficiëntie van zorgprocessen om onze zorg te verbeteren
  • Door middel van process mining technieken (analyse techniek) analyseren hoe efficiënt de zorg in het Beweeghuis is.
Sluit de enquête