Eerste Beweeghuis Symposium een groot succes

Woensdag 30 november 2022 vond het Beweeghuis Symposium plaats bij Château St. Gerlach in Valkenburg aan de Geul. Een goed gevuld dagprogramma zorgde voor meer dan 100 aanwezigen. Wilt u weten hoe deze dag er uit zag? Lees dan hieronder verder. Mocht u vragen hebben of in contact willen komen met de initiatiefnemers van het Beweeghuis, dan kunt u contact opnemen via beweeghuis@mumc.nl

Aanwezigen vanuit het hele land

Bestuurders, managers, zorgprofessionals, beleidsmedewerkers en onderzoekers van zorgorganisaties, zorgverzekeraars, kennisinstellingen, beroepsverenigingen, patiëntenverenigingen en overheden uit het hele land waren woensdag 30 november afgereisd naar het mooie Valkenburg aan de Geul voor deelname aan het Beweeghuis Symposium. Voor velen was het Beweeghuis Symposium een plek om meer te weten te komen over ons zorgnetwerk, inspiratie op te doen en in gesprek te gaan met de (zorg)professionals binnen het Beweeghuis.

Programma

De dag werd afgetrapt met een presentatie van Helen Mertens, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+. Zij vertelde over de ambities van Maastricht UMC+ op het gebied van kennis en innovatie voor een gezonde regio. Daarbij benadrukte zij hoe belangrijk het is om in beweging te zijn en te blijven en onderstreepte zij hoe waardevol de samenwerking tussen de verschillende disciplines binnen het Beweeghuis is. Hetgeen Hubert Mackus, wethouder van de gemeente Maastricht, alleen maar kon beamen.

symposium

Onder leiding van Bas van Mulken en het jurerend oog van Tim Boymans en Rob Vanwersch werden alle aanwezigen gevraagd in beweging te komen en antwoord te geven op Beweeghuis-gerelateerde vragen tijdens de Grote Beweeghuis Quiz. De winnaars van de twee rondes gingen met een goed gevulde sporttas naar huis.

symposium

Nadat alle aanwezigen weer rustig op hun plek konden gaan zitten was het tijd voor de twee tafelgesprekken. Tijdens het eerste tafelgesprek gingen de initiatiefnemers van het Beweeghuis met elkaar in gesprek. Lodewijk van Rhijn (Maastricht UMC+), Marion Steeghs (ZIO), Charles Wijnands (RHZ Heuvelland), Henk Salden (Fy’net) en Han Hoogma (Maastricht Sport) bespraken de gezamenlijke ambitie, de nieuwe werkwijze en de toekomstplannen van het Beweeghuis.

symposium

In het tweede tafelgesprek gingen regionale en landelijke stakeholders met elkaar in gesprek over de maatschappelijke uitdagingen, de kracht van het Beweeghuis concept en de landelijke opschalingsmogelijkheden. Een interessante discussie volgde tussen Vincent Theunissen (VWS), Corné Baatenburg de Jong (ReumaNederland), Jan Willem Louwerens (NOV), Floris de Bok (Burgerkracht Limburg), Benoît Hameleers (Volwassenfonds Sport & Cultuur Limburg) en enkele aanwezig in de zaal.

symposium

Natuurlijk kon een beetje extra beweging tijdens het Beweeghuis Symposium niet ontbreken. Voordat de aanwezigen konden aanschuiven voor een heerlijke lunch was het dan ook tijd voor een wandeling rondom Château St. Gerlach.   

symposium

Na de lunch stond de Beweeghuis-estafette op het programma: een serie demosessies verzorgd door de verschillende (zorg)professionals die actief zijn binnen het Beweeghuis. Medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches gingen ieder vanuit hun perspectief in gesprek over de nieuwe werkwijze binnen het Beweeghuis en lichtten enkele innovaties toe. Tijdens de demo van de beweegcoaches konden de aanwezigen daarnaast in gesprek met een van de deelneemsters aan het Beweeg Bewust programma.

symposium
symposium

Voordat de dag afgesloten werd, vertelde topsportcoach Koen de Haan op inspirerende wijze ons meer over lessen uit de topsport voor een actief dagelijks leven.

symposium

Tijdens de afsluitende borrel werd met enthousiasme nagepraat over het symposium en werden meteen al nieuwe samenwerkingsmogelijkheden verkend. We blikken dan ook terug op een meer dan geslaagd Beweeghuis Symposium.

Dankwoord

We bedanken alle aanwezigen voor hun actieve deelname, (verre) reis naar Valkenburg aan de Geul en de fijne gesprekken. We maken tevens graag van de gelegenheid gebruik om een aantal personen nogmaals extra te bedanken voor hun actieve bijdrage aan het symposium:

  • Dagvoorzitter: Bas van Mulken.
  • Sprekers: Helen Mertens en Koen de Haan
  • Deelnemers tafelgesprekken: Lodewijk van Rhijn, Marion Steeghs, Charles Wijnands, Henk Salden, Han Hoogma, Vincent Theunissen, Corné Baatenburg de Jong, Jan Willem Louwerens, Floris de Bok en Benoît Hameleers
  • Organisatoren demosessies: Esther Janssen, Jeanine Verbunt, Charles Wijnands, Linda Wijnen, Darcy Ummels, Rob de Bie, Doy Sieben, Lars Hilgersom, Jard Jacobs, Mark van den Boogaart en Farah Benali
  • Organisatie: Nick Smeets, Maud van Hoof, Eva Stans, Tim Boymans en Rob Vanwersch.
Sluit de enquête