Beweeghuis als Best Practice: In actie tegen artrose

Tijdens de ‘Dag van de preventie’, georganiseerd door Zorgvisie, op 6 April 2022, was het Beweeghuis één van de ‘Best Practices’ hoe zorgaanbieders kunnen inzetten op het voorkomen van gezondheidsklachten. Tim Boymans, orthopedisch chirurg binnen het Maastricht UMC+, vertelt het volgende over het Beweeghuis:

“Als je bij je huisarts komt met beweegklachten, kijken we verder dan een röntgenfoto van bijvoorbeeld je pijnlijke knie, heup of schouder. We kijken ook naar je persoonlijke omstandigheden en individuele doelen. Vervolgens bekijken we welke vorm van therapie of beweegbegeleiding van het Beweeghuis het beste bij jou past. Met de juiste sportieve begeleiding, beweegadviezen en/of fysiotherapie kunnen veel mensen blijvend, of in ieder geval voor langere tijd, hun pijn- en bewegingsklachten beperken. Daarom hebben wij ons zorgnetwerk opgericht, met medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches. Wij hebben korte lijntjes met elkaar, zodat elke patiënt de best mogelijke, op maat gemaakte zorg en begeleiding krijgt. We kunnen bij gewrichtspijn en beweegklachten tegenwoordig weliswaar veel medische behandelingen toepassen zoals injecties geven of kunstgewrichten plaatsen, maar deze behandelingen kennen ook veel nadelen en risico’s. We passen die ingrijpende operaties daarom het liefst pas toe als andere mogelijkheden niet (langer) voldoende helpen. Als je al geleerd hebt om zo veel en goed mogelijk te blijven bewegen, ben je ook beter voorbereid en in conditie voor een eventuele operatie. De revalidatie na de operatie zal daardoor ook vlotter verlopen.”

Voorafgaand aan de dag plaatste het Maastricht UMC+ het verhaal van orthopedisch chirurg Tim Boymans en artrose patiënt Gert Boonen. Het gehele verhaal vindt u hier:

Maastricht UMC+, onze verhalen

Sluit de enquête